Oblicz wartość parametrów m i k wielomianu
Pytak: Liczba x jest pierwiastkiem wielomianu W. Oblicz wartość parametrów m i k:
W(x) = mx4 − 9x3 + 3x2 + 7x + k
x = 3/2
Zdaje mi się, że pierwiastek jest w formie p/q, więc m powinno równać się 2 a k powinno równać
się 3, tylko jak to udowodnić?
25 mar 21:14
Tadeusz:
z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
25 mar 23:10
Mariusz:
| | 3 | |
Wstaw x= |
| do równania W(x)=0 |
| | 2 | |
Będziesz miał jedno równanie i dwie niewiadome
więc możesz jedynie uzależnić jeden parametr od drugiego
aby wyznaczyć obydwa parametry potrzebujesz jeszcze jednego równania
26 mar 05:40
Mariusz:
Nie równać tylko 2 powinno być dzielnikiem m , a 3 powinno być dzielnikiem k
(Tutaj akurat się równa ale wcale tak nie musi być w innych wielomianach )
26 mar 05:50