Geometria
Anek: Na prostej y=2x wyznacz punkt, który jest jednakowo odległy od punktów A=(3,1) , B=(7,3).
25 mar 20:52
Janek191:

P = (x, y) = (x, 2 x)
A = ( 3, 1) B =( 7, 3)
więc
I A P I = I B P I ⇒ I A P I
2 = I B P I
2
(x −3)
2 + ( 2 x − 1)
2 = ( x −7)
2 + ( 2 x − 3)
2
x
2 − 6 x + 9 + 4 x
2 − 4 x + 1 = x
2 − 14 x + 49 + 4 x
2 −12 x + 9
− 10 x + 10 = − 26 x + 58
16 x = 48
x = 3
y = 2*3 = 6
P = ( 3, 6)
========
25 mar 21:02
Anek: Zrobiłam już to zadanie tylko w inny sposób i czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy mój tok
rozumowania jest dobry(odpowiedź jest poprawna).
Przyjęłam, że |AP| i |PB| są ramionami trójkąta równoramiennego.
Wyznaczyłam równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
y=12x−12
i środek |AB|
S(5,2)
Skoro odcinek |PS| ma być wysokością to wyznaczyłam równanie prostej prostopadłej do
y=12x−12
y=−2x+12
i wyznaczyłam punkt wspólny prostych
y=2x
y=−2x+12
25 mar 21:13
Janek191:
25 mar 21:18