2x2−3x+3 | ||
∫ | dx | |
x3−2x2+x |
1 | 2 | ||
x− | |||
3 | 9 |
4 | 1 | |||
x3− | x2+ | x | ||
3 | 3 |
2 | 2 | |||
− | x2+ | x | ||
3 | 3 |
2 | 8 | 2 | ||||
− | x2+ | x− | ||||
3 | 9 | 9 |
2 | 2 | |||
− | x+ | |||
9 | 9 |
2x2−3x+3 | A | Bx+C | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
x3−2x2+x | x−1 | x2−x |
2x2−3x+3 | A | Bx+C | |||
=− | + | ||||
x3−2x2+x | x2−2x+1 | x2−x |
2x2−3x+3 | −Ax+(Bx+C)(x−1) | ||
= | |||
x3−2x2+x | x3−2x2+x |
2x2−3x+3 | −2 | 2x−3 | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
x3−2x2+x | x−1 | x2−x |
2x2−3x+3 | −2 | 2x−1 | 2 | |||||
∫ | dx= | +∫ | dx−∫ | dx | ||||
x3−2x2+x | x−1 | x2−x | x2−x |
2x2−3x+3 | −2 | (x−1)−x | ||||
∫ | dx= | +ln|x2−x|+2∫ | dx | |||
x3−2x2+x | x−1 | x(x−1) |
2x2−3x+3 | −2 | dx | dx | |||||
∫ | dx= | +ln|x2−x|+2(∫ | −∫ | ) | ||||
x3−2x2+x | x−1 | x | x−1 |
2x2−3x+3 | −2 | x | ||||
∫ | dx= | +ln|x2−x|+2ln| | |+C | |||
x3−2x2+x | x−1 | x−1 |
2x2−3x+3 | −2 | x2 | ||||
∫ | dx= | +ln|x(x−1) | |+C | |||
x3−2x2+x | x−1 | (x−1)2 |
2x2−3x+3 | −2 | x3 | ||||
∫ | dx= | +ln| | |+C | |||
x3−2x2+x | x−1 | x−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |