wzory skróconego mnożenia
bimbam: hej
czy ktoś mi podpowie dlaczego
(z
2−1)
2 = (z−1)
2(z+1)
2
wiem jak to rozpisać, tylko nie wiem dlaczego tak a nie w sposób poniższy

Najpierw tak przekształciłem, ale wyszło źle. Dlaczego
(z
2−1)
2 =(z
2−1)(z
2+1) gdzie a=z
2, b=1 i wzór (a−b)(a+b)=(a−b)
2
25 mar 19:56
E:
P=[(z−1)(z+1)]2=(z2−1)2=L
25 mar 20:01
bimbam: dlaczego nie wzór
(a−b)(a+b)=(a−b)
2 gdzie a=z
2, b=1
25 mar 20:02
E:
2 sposób
L=[(z−1)(z+1)]2= (z−1)2(z+1)2=P
25 mar 20:04
bimbam: pytam o to dlaczego nie jest prawidłowy sposób
(z2−1)2 =(z2−1)(z2+1) gdzie a=z2, b=1
25 mar 20:06
Iryt:
a2=a*a
(z2−1)2=df(z2−1)*(z2−1)=(z−1)*(z+1)*(z−1)*(z+1)=(z−1)2*(z+1)2
25 mar 20:14
bimbam: teraz wszystko jasne, pomyliłem wzory
Dzięki za pomoc
25 mar 20:17
Smule: bo (z+1)
2 nie jest równe (z
2 + 1
2) ?
Spójrz jeszcze raz na wzory skróconego mnożenia i przeanalizuj to

Wymnóż sobie i zobaczysz
że wyjdzie Ci coś innego
(z
2 − 1)(z
2 + 1) to jest (z
4 − 1)
25 mar 20:24