ile kul...
lidia: ile kul o promieniu 5 cm mozna pomalować 3 litrami farby, jeśli wiadomo, że 1 litr tej farby
wystarcza na pomalowanie 9m kwadratowych powierzchni
1 sty 13:19
rozalia: 5cm=0,05m
Obliczam pole jednej kuli
P=4πR2
P= 4 * 3,14 * 0,05
P=0,628 m2
Powierzchnia jednej kuli wynosi 0,628 m2
Jeżeli 1 litr farby potrzeba na pomalowanie 9m2. to 3 litrami można pomalować 27 m2
3*9=27 m2
Stąd 27 : 0,628 =42,99
Odp. 3 litry farby wystarczy na pomalowanie 42 kul. Czterdziesta trzecia nie będzie pomalowana
w całości
1 sty 21:19