oblicz calke przez podstawienie
Madz: ∫e−xarctg exdx
25 mar 19:35
Jerzy:
t = ex dt = exdx
25 mar 19:37
Madz: no wlasnie dalej nie rusze
25 mar 19:40
25 mar 20:46
Jerzy:
To popatrz co napisała azeta
25 mar 20:48
Mariusz:
Przez podstawienie ?
Tę całkę liczy się przez części
25 mar 21:01
jc: Liczymy wg Mariusza
∫ e
−x atan e
x dx = − ∫ (e
− x)' atan e
x dx =
| | e−x ex | |
− e−x atan ex + ∫ |
| dx = |
| | 1 + e2x | |
| | 1 | |
− e−x atan ex + ∫ |
| dx |
| | 1 + e2x | |
| | dx | | 1 + e2x − e2x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | 1 + e2x | | 1 + e2x | |
| | 1 | | e2x | | 1 | |
∫ 1 dx − |
| ∫ |
| dx = x − |
| atan e2x |
| | 2 | | 1+e2x | | 2 | |
25 mar 21:34
jc: Oj, za dużo dx w jednym wzorze

Jedno trzeba zmazać.
25 mar 22:32
jc: Jeszcze gorzej, ostatnia całka jest błędnie policzona
| | 2e2x | |
∫ |
| dx = ln (1 + e2x} W liczniku mamy pochodną mianownika. |
| | 1+e2x | |
Ostatecznie
| | 1 | |
∫e−x arctg ex dx = − e−x arctg ex + x − |
| ln (1 + e2x) |
| | 2 | |
26 mar 10:26
Madz: ludki bo robilam to przez podstawienie a potem przez czesci, no i nie wiem ile jest calka z 1/
e
x i przy tym ln(1 + e
2x) nie mam 1/2
26 mar 15:58
Jerzy:
| | 1 | |
Jeśli zastosujesz podstawienie, które podalem, dostaniesz całkę: ∫ |
| arctgtdt |
| | t | |
i teraz liczysz przez części
26 mar 16:10
Jerzy:
| | 1 | |
...oczywiście: ∫ |
| arctgtdt |
| | t2 | |
26 mar 16:19
jc: Powtórzę, żadnego podstawiania tylko raz przez części.
∫ e
−x arctg e
x dx = − ∫ (e
−x)' arctg e
x dx =
| | 1 | |
= − e−x arctg ex + ∫ |
| dx = |
| | 1 + e2x | |
| | 1 | | 2e2x | |
= − e−x arctg ex + ∫ ( 1 − |
| |
| ) dx = |
| | 2 | | 1 + e2x | |
| | 1 | |
− e−x arctg ex + x − |
| ln (1 + e2x) |
| | 2 | |
Madz Po co pisać 1/e
x skoro prościej całkować e
−x ?
26 mar 17:28
Jerzy:
A dlaczego tylko przez części ?...to jakiś przymus ?
26 mar 17:46
jc: Jerzy, domyślam się, że i tak będziasz całkował przez części
| | arctg t | | 1 | | arctg t | | dt | |
∫ |
| dt = − ∫( |
| )' arctg t dt = − |
| + ∫ |
| = |
| | t2 | | t | | t | | t(1+t2) | |
| | arctg t | | 1 | | t | |
− |
| + ∫( |
| − |
| ) dt = |
| | t | | t | | 1+t2 | |
| | arctg t | | 1 | |
− |
| + ln |t| − |
| ln(1+t2} |
| | t | | 2 | |
26 mar 18:26
Jerzy: No oczywiście, napisałem to o 16:10
26 mar 18:31
Jerzy:
Tego nie unikniemy, ale w poleceniu było przez podstawienie
26 mar 18:36
jc: Faktycznie napisałeś ... Teraz nie wiem, jak lepiej.
Całkowanie to ćwiczenie z różniczkowania i przekształceń algebraicznych.
Wynik rzadko kiedy ma znaczenie. Ostatecznie można wklepać w komputer
i przeczytać odpowiedź.
26 mar 18:44
Jerzy:
Pewnie też bym od razu całkował przez części
26 mar 18:54
Madz: ile jest calka x e
−x ?

i ma byc przez podstawienie

dla mojego prowadzacego jak pisze
przez podstawienie to ma byc przez podstawienie
26 mar 19:14
Jerzy:
Tylko przez części
26 mar 19:39
Madz: a calka z e−x ?
26 mar 19:47
Jerzy:
−e−x + C
26 mar 19:48
Jerzy:
A co do poprzedniej..mozesz podstawic ex = t, ale i tak
dostaniesz ∫1/t2*lntdt ..i liczysz przez części
26 mar 19:52