rownanie rozniczkowe
bang: sama koncowka, wyszlo mi;
arctg y = arctg x + c
jak wyznaczyc y
25 mar 19:32
bang: wychodzi
y= tg(arctg x+ c), czyli chyba musze pomnozyc przez tgx, ale dlaczego nie moze sie rownac y=
x+c, skoro tg(arctgy)=y
25 mar 20:20
bang: wytłumaczy ktos : (?
25 mar 21:54
jc: | | tg atan x + tg C | |
tg atan y = tg (atan x + C) = |
| |
| | 1 − (tg atan x) (tg C) | |
| | x + K | |
y = |
| , gdzie K = tg C |
| | 1 − Kx | |
25 mar 22:13
bang: teraz to juz nic nie rozumiem, skad tam ułamek i jeszcze jedynka i minus nagle o.O ?
25 mar 22:16
jc: Jest taki wzór
| | tg α + tg β | |
tg (α + β) = |
| |
| | 1 − tg α tg β | |
25 mar 22:26
bang: ok dzięki, juz rozumiem, czyli nie mozna od tak napisac se y=x+c
25 mar 22:33