ekstrema, najwiekszy wyraz ciagu
maturzysta16: Hej wszystkim, pomożecie z jednym podpunktem?
Oto zadanko: funkcja f określona wzorem f(x)= −2x3+15x2.
a) Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f.
b) Który wyraz ciągu (an) o wyr. ogólnym an= −2x3+15x2 jest największy?
Zadanie pochodzi ze zbioru Pana Kiełbasy.
w a) wyszło mi że f min (0)=0 i f max (5)=125 (w odp. był inny wynik − może ja coś nie tak
zrobiłem, w sumie niedawno zacząłem dział z pochodnymi więc nie wiem)
w b) powinno wyjść że dla trzeciego wyrazu, czyli a3=81 (tak w odp), jak powinno się zrobić
podpunkt b) ?
25 mar 19:20
Tadeusz:
Kiełbasa też nieraz nie smakuje
25 mar 20:24
E:
A wędzona domowym sposobem?
25 mar 20:28
maturzysta16: Tak myślałem
25 mar 20:29