Styczna, cięciwa. Jaki kąt?
smutna:
![rysunek](rys/121240.png)
Jestem tu nowa dlatego taki rysunek a nie inny. Ziel: Beta Czerw: Alfa
Kąt między cięciwą ab oraz styczną do okręgu poprowadzoną przez punkt A ma miare alfa = 42st.
Wówczas miara kąta wpisanego ACB jest równa?
Byłabym wdzięczna jakby ktoś to porządnie rozpisał...
25 mar 18:44
E:
25 mar 19:18
Rafal: Twierdzenie o stycznej i cięciwie (lub o kącie dopisanym do okręgu)
Niech S będzie środkiem tego okręgu. Styczna tworzy kąt prosty wraz z promieniem
poprowadzonym do punktu styczności, a zatem ∡SAB=90−α i ∡SBA=90−α, gdyż trójkąt
ABS jest równoramienny. Z prostego rachunku kątów wynika, że ∡ASB=2α, czyli ∡ACB=α,
gdyż kąt środkowy ma miarę dwukrotnie większą od kąta wpisanego opartego na tym samym
łuku.
25 mar 19:25
E:
Miara kąta dopisanego = miara kąta wpisanego opartego na łuku BA
i to tyle w tym temacie
25 mar 19:29