zadanie
Metis: Maksymalne n∊N , dla którego 2n jest dzielnikiem 20! jest równe
Jakiś pomysł ?
25 mar 17:14
Benny: Czy odp to 218?
25 mar 17:20
Benny: Sprawdź ile jest dwójek w rozkładzie. Może robiłeś kiedyś takie zadanie, gdzie trzeba było
policzyć ile 100! bodajże ma zer?
25 mar 17:22
Kacper:
Odpowiedź, to 18.
25 mar 17:29
Metis: Benny podobne zadanie trafiło mi się na II etapie AGH'u, nie wiedziałem jak zrobić.
25 mar 17:39
25 mar 17:41
Kacper:
2 → 1 dwójka
4 → 2 dwójki
6 → 1 dwójka
8 → 3 dwójki
10 → 1 dwójka
12 → 2 dwójki
14 → 1 dwójka
16 → 4 dwójki
18 → 1 dwójka
20 → 2 dwójki
=============
łącznie 18 dwójek.
Sposób "na piechotę".
25 mar 17:43
Metis: Bierzemy tylko parzyste bo w rozkładzie liczb nieparzystej 2 nie będzie?
25 mar 17:48
Kacper:
Zadanie ze zdjęcia.
2016<5
5, zatem Liczba 2016! ma w zapisie dziesiętnym
| | 2016 | | 2016 | | 2016 | | 2016 | |
[ |
| ]+[ |
| ]+[ |
| ]+[ |
| ]=403+80+16+3=502 |
| | 5 | | 52 | | 53 | | 54 | |
zera.
Zatem jest podzielna przez 10
502, czyli k jest równe 502.
25 mar 17:53
Metis: Na zadanie ze zdjęcia mam gdzieś jeszcze inne rozwiązanie, zapisane przez mojego profesora,
muszę poszukać
25 mar 17:55
Metis: Dzięki
Kacper 
Idąc tym "tropem", ile zer ma 100! .
Czyli
100<5
3
| 100 | | 100 | |
| + |
| = 20+4=24 zera? |
| 5 | | 25 | |
25 mar 17:57
Metis: Oczywiście 100=102
25 mar 17:58
Kacper:
25 mar 18:02
Metis: Super
25 mar 18:04
Saizou :
Cześć Wam i chwała
Kacper jesteś może na gg ?
25 mar 18:04
Kacper:
Tak, tylko nie bij

Zapomniałem
25 mar 18:05
Metis: Siemka
Saizou
25 mar 18:05
Saizou :
Kacper nie mam takiego zamiaru

Siemasz
Metis
25 mar 18:08
Saizou :
Zadanko na poziomie podstawówki

W trójkącie ABC punkt E jest środkiem boku AB, a odcinek AC jest 3 razy dłuższy od odcinak AD.
Pole trójkąta ABC jest równe 30. Oblicz pole trójkąta AED
25 mar 18:14
Metis: Nie brakuje niczego?
25 mar 18:20
Desperat: Paed=4*30−α= 14
25 mar 18:24
Benny: Odp. to 5?
25 mar 18:24
Saizou :
tak, a rozwiązanie
25 mar 18:26
Metis: Ze wzoru Herona? i zabawa z obwodem?
25 mar 18:27
Benny: | | 1 | |
Zastosuj wzór P= |
| absinα |
| | 2 | |
25 mar 18:27
Saizou :
ojojoj.... na poziomie podstawówki
25 mar 18:28
Metis: Od razu odrzuciłem trygonometrię

brak związków kątowych
25 mar 18:30
Saizou :
| | 1 | |
proponuje tylko wzór "P= |
| ah" |
| | 2 | |
25 mar 18:31
Metis: Mam...
25 mar 18:33
Metis: Albo nie

Tam nie ma kąta prostego.
Chciałem skorzystać z h=
√z*z1 , gdzie z i z
1 to odcinki na które dzieli odcinek spodek
wysokości
25 mar 18:35
Saizou :
ew. zgodzę się na podobieństwo
25 mar 18:38
E:

6P
1=30 ⇒ P
1=P(AED)=5
25 mar 19:11
prosta:
| P1 | | 0,5 *x*a*sinα | |
| = |
| |
| P | | 0,5*3x*2a*sinα | |
P
1=5
25 mar 19:25
Eta:
25 mar 19:26
Saizou : brawo
E
25 mar 19:32
E:
25 mar 19:53
Metis: | | 33 | | 5 | |
Liczby naturalne m. n spełniają warunek |
| =m+ |
| , suma równa m+n |
| | 7 | | n | |
Nie potrafię przekształcić by uzyskać tę sumę
25 mar 21:17
Mila:
Obliczymy ile " dwójek " będzie w rozkładzie 20! na czynniki pierwsze.
Liczymy tak:
znak [..] oznacza całkowitą część liczby
To nie wszystkie dwójki, liczba 4=2*2 ma dwie dwójki w rozkładzie na czynniki pierwsze, jedną
dwójkę już policzyliśmy.
Liczba 8=2*2*2 ma 3 dwójki w rozkładzie na czynniki pierwsze, dwie już policzyliśmy
dalej:
Liczba 20! ma w rozkładzie na czynniki pierwsze :
10+5+2+1=18 dwójek
Największy dzielnik 2
n to
218
=====
25 mar 21:35
5-latek :
25 mar 21:36
Mila:
21:17 to cała treść zadania?
25 mar 21:42
Metis: Dobry wieczór
Milu 
...,zatem suma m+n jest równa :
8
9
10
11
Nie wiem jak to policzyć
25 mar 21:46
Mila:
Trzeba rozwiązać równanie w zbiorze N
Wyznaczymy n
| | 35 | |
n= |
| prawa strona może być liczbą naturalną dla pewnego dzielnika liczby 35 |
| | 33−7m | |
33−7m=5⇔28=7m⇔m=4 wtedy n=7 ⇔
m+n=11
i koniec, bo to test jednokrotnego wyboru.
W zadaniu otwartym trzeba sprawdzić jeszcze dwa warunki.
25 mar 22:07
Mila:
II sposób
Po kolei podstawiasz
m+n=8
m=8−n i równanie w zbiorze N
| 33 | | 5 | |
| =8−n+ |
| ale to chyba będzie więcej liczenia, |
| 7 | | n | |
złośliwie podali na końcu prawidłową odpowiedź.
Spróbuj w sposobie z 22:07 wyznaczyć m ale chyba gorzej będzie.
25 mar 22:12
Metis: Dziękuję pięknie
Milu
25 mar 22:16
Mila:
25 mar 22:21
Mila:
25 mar 22:21