parametr m
glax: Dla jakich wartości parametru m równanie x
2−(m+2)|x|+m+3=0 nie ma rozwiązań?
x
2−(m+2)|x|+m+3=0 ⇔ |x|
2−(m+2)|x|+m+3=0
podst. t=|x|
| | ⎧ | Δ>0 | |
| równianie nie będzie miało rozwiązania kiedy Δ<0 v | ⎩ | t1t2>0 |
|
jakie będą założenia
25 mar 16:02
glax: nie oganiam, jak to trzeba zrobić?
25 mar 16:07
Jerzy:
x2 = |x|2
Jedyny warunek: Δ < 0
25 mar 16:11
Tadeusz:
pomieszanie z poplątaniem

robisz podstawienie ... to koniecznie z założeniem
25 mar 16:13
ZKS:
Jak dostanie Δ > 0 i pierwiastki x2 = −1 oraz x2 = −2 przykładowo?
25 mar 16:14
ZKS:
Oczywiście zamiast x2 winno być |x|.
25 mar 16:15
Jerzy: Nie tak....podstaw t = |x|
i teraz, albo Δ < 0 , albo Δ = 0 i t < 0, albo Δ> 0 i obydwa t ujemne
25 mar 16:17
glax: Δ<0
m
2+4m+4−4m−12<0
m
2−8<0
m∊(−2
√2,2
√2)
Δ=0 ∧ t
o<0
| | m+2 | |
m=−2√2 v m=2√2 ∧ |
| <0 |
| | 2 | |
m+2>2
m∊(0,+
∞)
⇔m=2
√2
Δ>0 ∧ t
1t
2>0
m∊(−
∞,−2
√2)∪(2
√2,+
∞) ∧ m+3>0
m>−3
⇔m∊(−3,−2
√2)
dobrze to mam
25 mar 16:29
glax: ostateczny wynik (−3,2√2)
25 mar 16:33
glax: jaki jest warunek do podstawieniem

t>0
25 mar 16:35
Maturzysta-Desperat: Δ > 0 i obydwa t ujemne, to chyba założenia takie powinny być:
t1*t2>0 i t1+t2<0
Bo jeśli oba t będą dodatnie, to ich iloczyn również będzie dodatki, a już suma dwóch liczb
ujemnych nie może być dodatnia
25 mar 16:41
Jerzy:
Takie powinny być
25 mar 16:45