Funkcja z parametrem; wyznaczanie przedziałów, w których jest rosnąca
mikel18pl: Funkcja f każdej wartości parametru m, dla której równanie (m+2)2 x2 + 6(m+2)x + m2=0
ma dwa różne pierwiastki równania, przyporządkowuje iloczyn tych pierwiastków.
Należy wyznaczyć przedziały, w których funkcja f jest rosnąca.
Powinno wyjść, że funkcja f jest rosnąca w przedziałach (−3;−2) i (0;3).
Nie wiem jak się za to zabrać.
Bardzo proszę, aby ktoś mi wytłumaczył jak się za takie coś zabierać, co robić...
Dziedzina wyglądałaby tak: (−3;3) \ {−2}
25 mar 15:14
Jerzy:
Kiedy trójmian ma dwa różne pirrwiastki ?
25 mar 15:57
xxt:
skoro tak określasz dziedzinę ... to chyba nie warto silić się na ten poziom.
Nie trać czasu i ucz się do podstawy ... rozszerzenie to nie ta półka
25 mar 16:02
PW:
(m+2)
2x
2 + 6(m+2)x + m
2 = 0
((m+2)x + 3)
2 + m
2 − 9 = 0
ma dwa rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy
m
2 − 9 < 0 i m ≠ − 2.
W porządku, dziedzinę funkcji f wyznaczyłeś poprawnie.
Dla równania, które ma dwa rozwiązania, prawdziwe są wzory Viete'a, iloczyn rozwiązań f(m)
wyraża się wzorem
| | m2 | | m | |
f(m) = |
| = ( |
| )2, |
| | (m+2)2 | | m+2 | |
m∊(−3,−2)∪(−2,3).
Wygodnie jest badać monotoniczność posługując się pochodną. Jeżeli jeszcze tego nie umiesz, to
można się starać metodami elementarnymi.
25 mar 16:02