całka trygonometryczna
Kinga: Hej, potrzebuję pomocy z całką nieoznaczoną, przy podstawieniu uniwersalnym
(tangens połówkowy) wychodzą nawet dwunaste potęgi
| | sin2x cos2x | |
∫ |
| dx |
| | (sin3x+cos3x)2 | |
25 mar 14:58
PW: Mianownik:
(sin
3x + cos
3x)
2 = ((sinx+cosx)(sin
2x − sinxcosx + cos
2x))
2 =
= (sinx+cosx)
2(1 − sinxcosx)
2 = (sin
2x+2sinxcosx+cos
2x)(1 − sinxcosx)
2=
| | 1 | |
= (1+2sinxcosx)(1−sinxcosx)2 = (1+sin2x)(1− |
| sin2x)2 |
| | 2 | |
Teraz licznik:
| | 1 | |
sin2xcos2x = (sinxcosx)2 = |
| sin22x, |
| | 4 | |
mamy więc całkę
ale nie wiem czy Ci pomogłem
25 mar 16:42
jc: Dzileimy licznik i mianownik przez cos
6 x:
| sin2 x cos2 x | | tg2 x | | 1 | |
| = |
| |
| |
| (sin3 x + cos3 x)2 | | (1+tg3 x)2 | | cos2 x | |
| | t2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Zatem nasza całka = ∫ |
| dt = − |
| |
| = − |
| |
| |
| | (1+t3)2 | | 3 | | 1+t3 | | 3 | | 1+tg3 x | |
(jak nie widzisz, podstaw u = t
3)
25 mar 17:04
Jerzy:
Mozna uproscic ten sposob pozbywajac sie wczesniej kwadratu
w liczniku i mianowniku.. potem dzielimy przez cos3x i podstawiamy tak samo: tgx = t
25 mar 17:18
jc: Jerzy, jak się pozbyć kwadratów?
| | 1 | | cos3 x | |
Przy okazji inna forma wyniku: − |
| |
| . |
| | 3 | | sin3 x + cos3 x | |
25 mar 17:33
Jerzy:
sin2xcos2x = (sinxcosx)2
25 mar 17:39
Jerzy:
Sorry...napisałem głupotę
25 mar 17:41
Kinga: Dzięki wielkie!
25 mar 20:16