parametr
glax: wyznacz liczbę rozwiązań równania |x2−1|=3−m2 ze względu na wartość parametru m(m∊R).
25 mar 13:55
Metis: Graficznie
25 mar 13:56
glax: noooo tak
25 mar 13:58
glax:
f(x)=|x2−1| g(x)=3−m2
f1(x)=x2
f2(x)=x2−1
f3(x)=|x2−1|
o to chodzi?
25 mar 14:01
glax: up
25 mar 14:14
Metis: Rysujesz f(x) , prostą y=...
I badasz położenie prostej y i liczbę rozwiązań.
Otrzymane wyniki podstawiasz do twojej g(x) i otrzymujesz wartości parametru m.
25 mar 14:15
olekturbo: Narysuj f(x) = |x2−1|−3 i sprawdź dla jakich wartości przecina ją g(x) = −m2
25 mar 14:18
glax: jeszcze jaki wektor?
25 mar 14:18
zef: Rysujesz lewa stronę równania i przyjmujesz że k=3−m2
Badasz to dla prostej k ile jest punktów przecięcia i później podstawiasz za k=3−m2
25 mar 14:20
Metis: Dokładnie to napisałem

Jednak z tą równością uważałbym − np. poniżej y=0 rozwiązań brak
25 mar 14:22
glax: y=x
2 , u=[0,−1] →→y=x
2−1
25 mar 14:25
Metis: Rysuj f(x)=|x2−1|
25 mar 14:26
glax:

genialnie mi wyszło^^
25 mar 14:32
25 mar 14:34
glax: gdy:
k< brak rozwiązań
k=0 ∧ k>1 dwa rozwiązania
k=1 trzy rozwiązania
k>0 ∧ k<1 cztery rozwiązania
25 mar 14:36
zef:

Metis na tej stronie możesz rysować funkcję podając jej równanie
25 mar 14:37
glax: Metis właśnie o to mi chodziło
25 mar 14:38
glax: faktycznie a ja się tak męczyłem z tym wykresem
25 mar 14:39
Metis: Jeśli y<0 brak rozwiązań
Jeśli y=0 dwa rozwiązania
Jeśli 0<y<1 cztery rozwiązania
Jeśli y=1 trzy rozwiązania
Jeśli y>1 dwa rozwiązania , zatem
Brak rozwiązań: 3−m2<0 ⇔ m∊(−∞, −√3)U{√3 , +∞)
Możemy sprawdzić np . dla 2
|x2−1|=3−4 = |x2−1|=−1 − brak rozwiązań.
Dalej analogicznie.
25 mar 14:40
glax: dziękuje wszystkim za pomoc
25 mar 14:41