planimetria
xxxy: W okrag o promieniu R wpisano trojkat ostrokatny rownoramienny, ktorego podstawa ma dlugosc R
√2. Miara kat przy podstawie trojkata wynosi:
A. 75
B.67,5
C.90
D.60
25 mar 13:48
dero2005:
B
25 mar 13:57
xxxy: Jak to wyliczyles?
25 mar 13:59
xxxy: Ma byc D
25 mar 14:05
dero2005:
Narysuj rysunek, będziesz miał kąt środkowy oparty na na podstawie R
√2 i kąt wpisany oparty
na tej samej podstawie
Z cosinusów obliczysz, że
(R
√2)
2 = 2R
2 − 2R
2cosα
α = 90
o. Jest to kąt środkowy
Kąt wpisany będzie dwa razy miniejszy czyli 45
o
25 mar 14:06
xxxy: Ma wyjsc 60
25 mar 14:41
dero2005:
α2 = 45
o
α = 90
o
γ + 2β = 180
o
β = 67,5
o
25 mar 16:56