5742
pies: Dla jakich wartości parametru m równanie 1 + 2cos2x + 4cos4x + ... = m ma rozwiązania?
25 mar 12:16
Metis: Lewa strona:
Suma szeregu geometrycznego.
25 mar 12:20
Jerzy:
Policz sumę tego ciągu
25 mar 12:20
Janek191:
1 + 2 cos
2 x + 4 cos
4 x + ... = m
a
1 = 1
q = 2 cos
2 x
Jeżeli I q I < 1 , to
| | a1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − 2 cos2 x | | − cos 2 x | | cos 2 x | |
| −1 | |
| = m oraz −1 ≤ cos 2 x ≤ 1 i cos 2 x ≠ 0 |
| cos 2 x | |
Dokończ:
25 mar 12:27
pies: S
n=1/ 1−2cos
2x
no i co teraz IqI<1
1<1−2cos
x i 1>−1+2cos
2x

25 mar 12:27
kochanus_niepospolitus:
a te nierówności to dla jakich warunków?
25 mar 12:30
pies: ze IqI<1
25 mar 12:31
Metis: Zapis Sn w szeregu odpada.
Zapis ten stosuje się jedynie w sumie w ciągy art./geo.
25 mar 12:32
kochanus_niepospolitus:
Metis ... ale to jest ciąg geometryczny (dla ustalonego wcześniej 'x')
25 mar 12:34
kochanus_niepospolitus:
no dobrze ... a dla jakich 'x' masz, że |q|<1 jest równoznaczne z 1<1−2cos
2x
a kiedy jest równoznaczne z 1> −1 + 2cos
2x
25 mar 12:39
Metis: Tak , niesprecyzowałem

S
n − to suma skończonego ciągu art./geometrycznego
Oznacza sumę pierwszych n wyrazów ciągu.
W przypadku sumy szeregu geometrycznego −sumy nieskończonego ciągu geometrycznego tego zapisu
się nie stosuje
25 mar 12:39
kochanus_niepospolitus:
fakt ... pisze się po prostu S ... ewentualnie (widywało się czasem) niektórzy piszą S∞
25 mar 12:40
Metis: Pamiętam to dobrze, bo profesor nie tak dawno na sprawdzianie odjął mi punkt za ten zapis
25 mar 12:42
Jerzy:
Racja
Metis...to taki drobny niuans
25 mar 12:43
Metis:
25 mar 12:49
Mariusz:
Założenie |2cos
2(x)|<1
S
n=a
1+a
1q+a
1q
2+ +a
1q
n−1
qS
n=a
1q+a
1q
2+a
1q
3+ +a
1q
n
S
n−qS
n=a
1−a
1q
n
S
n(1−q)=a
1(1−q
n)
| | 1−qn | | a1 | |
limn→∞a1 |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
25 mar 12:51
pies: nie lubie was
25 mar 12:55