proste symetryczne
xxxx: | | 1 | |
wykres funkcji f(x) |
| x2 + bx −3 jest symetryczny wzgledem prostej x=1 oblicz b i |
| | 4 | |
najmniejsza wartosc funkcji f
25 mar 11:59
Jerzy: −2b = 1
25 mar 12:03
===:
xw=1 b=....
f(xw)=...
25 mar 12:04
Jerzy:
fmin = f(1)
25 mar 12:06
xxxx: Dzieki , a skad wzieles te −2b?
25 mar 12:08
kochanus_niepospolitus:
Wskazówka do tego '−2b'
współrzędne wierzchołka (konkretnie to x
w) w jaki sposób wyliczasz

25 mar 12:09
Metis: | | −b | |
xw= |
| = w naszym przypadku= −2b |
| | 2a | |
25 mar 12:28
xxxx: okej, juz rozumiem
25 mar 12:34