ciag
df: mam nieskonczony ciag trojkatow prostokatncyh rownobocznych. Jezeli pole trojkata T
(n+2) jest
| | T(n+2) | |
2 razy mniejsze od pola trojkata Tn., to w takim razie |
| nie powinno rownac się |
| | Tn | |
q
2 ?
25 mar 11:52
Jerzy:
To jakie w końcu są te trójkąty ?
25 mar 12:00
kochanus_niepospolitus:
zapewne miało być prostokątny równoramienny
25 mar 12:08
Jerzy:
Na pewno
25 mar 12:10
df: rownoramienne prostokatne

teza byla, ze T
1+T
2= sumie wszystkich pol trojkatow
jezeli a=bok trojkata
| | a2 | | a2 | | √2 | | 2a2+√2a2 | |
T1+T2= |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
wiec cos nie tak
25 mar 12:19
df: wszsystko dobrze, zle przeczytalem tresc zadania ...
Uzasadnij, że suma pól trójkątów T1 i T 2 jest równa sumie pól wszystkich pozostałych
trójkątów.
suma wszystkim pozostalych, a nie wszystkich
25 mar 12:20
kochanus_niepospolitus:
T
1 + T
2 = ∑
1∞ T
i 
Czyli T
1 + T
2 = T
1 + T
2 + ∑
3∞ T
i 
Coś chyba nie tak ta teza
wygląda, prawda

25 mar 12:23
df: prawda, prawda. napisalem, ze wlasnie zle przedczytalem. chodzilo o sume T3+T4+..., a nie
T1+T2+T3+T4+...
25 mar 12:33