Ostrosłup z rombem
mar: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 15cm. Każda ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy
kąt 60o. Pole pow bocznej wynosi 360cm2. Oblicz objętość.
25 mar 10:18
5-latek : Będzie robic wycinanki na Swieta wiec wytnij sobie również z papieru romb i 4 trojkaty i
sobie jej sklej .
Możesz przy okazji wyciac sobie rownoleglobok , kwadrat i trojkat jako podsatwe
Wtedy będziesz wiedzieć o co chodzi . To jest dobre jeśli nie masz wyobraźni przestrzennej A do
matury będzie jak znalazł .
25 mar 10:36
mar: Mam problem z ogarnięciem tych ścian bocznych, bo to nie będą chyba trójkąty równoramienne, czy
mam rację?
25 mar 10:50
Smule:

ściany boczne tworzą z płaszczyzną podstawy => h wysokości ścian bocαznych są równe => spodek
wysokości w środku okręgu wpisanego w romb
Pb = 4*a*h/2 = 360 => h = 12 r = 6, H = 6
√3
h = 2r = 12
V = 1/3*a*h*H = ...
25 mar 11:00
Smule: Będą.
Jak krawędzie ostrosłupa są równe, a krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny pod tym samym
kątem to spodek wysokości znajduje się w środku okręgu opisanego
Jeśli h ścian bocznych są równe <=> ściany boczne są nachylone do płaszczyzny pod tym samym
kątem <=> spodek wysokości w środku okręgu wpisanego
25 mar 11:03
kochanus (z komorki):
Smule − dobrze piszesz ale zly wniosek co do trojkatow wysnuwasz. Trojkaty te NIE beda
trojkatami rownoramiennymi (a tym bardziej rownobocznymi) jednak beda to trojkaty przystajace.
Natomiast sama informacja jakie to beda dokladnie trojkaty jest tam calkowicie zbyteczna (poza
tym ze sa one przystajace)
25 mar 11:43
Smule: no przecież że nie będą równoramienne mój błąd
25 mar 11:50
mar: Tak mi się właśnie wydawało co do krawędzi bocznych. A nie wpadłem na pomysł z okręgiem. Dzięki
25 mar 12:24
kochanus_niepospolitus:
okrąg ... czy też przecięcie przekątnych (bez większej różnicy ... bo się pokrywa to)
25 mar 12:25