matematykaszkolna.pl
Ostrosłup z rombem mar: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 15cm. Każda ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60o. Pole pow bocznej wynosi 360cm2. Oblicz objętość.
25 mar 10:18
5-latek : Będzie robic wycinanki na Swieta wiec wytnij sobie również z papieru romb i 4 trojkaty i sobie jej sklej . Możesz przy okazji wyciac sobie rownoleglobok , kwadrat i trojkat jako podsatwe Wtedy będziesz wiedzieć o co chodzi . To jest dobre jeśli nie masz wyobraźni przestrzennej A do matury będzie jak znalazł .
25 mar 10:36
mar: Mam problem z ogarnięciem tych ścian bocznych, bo to nie będą chyba trójkąty równoramienne, czy mam rację?
25 mar 10:50
Smule: rysunekściany boczne tworzą z płaszczyzną podstawy => h wysokości ścian bocαznych są równe => spodek wysokości w środku okręgu wpisanego w romb Pb = 4*a*h/2 = 360 => h = 12 r = 6, H = 63 h = 2r = 12 V = 1/3*a*h*H = ...
25 mar 11:00
Smule: Będą. Jak krawędzie ostrosłupa są równe, a krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny pod tym samym kątem to spodek wysokości znajduje się w środku okręgu opisanego Jeśli h ścian bocznych są równe <=> ściany boczne są nachylone do płaszczyzny pod tym samym kątem <=> spodek wysokości w środku okręgu wpisanego
25 mar 11:03
kochanus (z komorki): Smule − dobrze piszesz ale zly wniosek co do trojkatow wysnuwasz. Trojkaty te NIE beda trojkatami rownoramiennymi (a tym bardziej rownobocznymi) jednak beda to trojkaty przystajace. Natomiast sama informacja jakie to beda dokladnie trojkaty jest tam calkowicie zbyteczna (poza tym ze sa one przystajace)
25 mar 11:43
Smule: no przecież że nie będą równoramienne mój błąd emotka
25 mar 11:50
mar: Tak mi się właśnie wydawało co do krawędzi bocznych. A nie wpadłem na pomysł z okręgiem. Dzięki emotka
25 mar 12:24
kochanus_niepospolitus: okrąg ... czy też przecięcie przekątnych (bez większej różnicy ... bo się pokrywa to)
25 mar 12:25