parametry kawdratowa nr 2
5-latek : Zadanie
Znajdz wszystkie wartości p przy których nierownosc
px2+4x+3p+1>0 jest spelniona dla każdego x dodatniego
Wiec tak Δ≥0
Ale dalej to nie bardzo wiem bo ta nierownosc musi być spelniona dla x∊(0,∞) a nie w całym
zbiorze liczb R
czy tutaj tez wzory Vieta
czyli x1+x2>0
i x1*x2>0
Ale znowu iloczyn dwóch liczb ujemnych tez jest dodatni a rozwiązania maja być dodatnie
25 mar 01:39
Jerzy:
Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Skoro nie jest powiedziane,że tylko dla x > 0 , więc warunek zadania bedzie spełniony zawsze,
gdy: p > 0 i Δ < 0. Trójmian bedzie dodatni dla wszystkich x, a więc i dla x > 0
25 mar 08:25
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... aby ta nierówność miała rozwiązanie w zbiorze x∊(0,+
∞) to:
1) p>0 i nie ma miejsc zerowych
2) p>0 i są niedodatnie miejsca zerowe
3) p=0 i jest niedodatnie miejsce zerowe
W końcu ... nierówność ma być spełniona dla KAŻDEGO x dodatniego, a więc 'parabola' jeżeli w
ogóle posiada miejsca zerowe, to musi je 'odbębnić' dla x≤0
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Δ = 16 − 4p(3p+1) = −4(3p+4)(p−1)
1) Czyli tak jak Jerzy zauważył −−− dla p>1 'na gotowe' masz rozwiązania.
2) Dla p=1 nierówność będzie postaci: x
2 + 4x + 4 > 0 ⇔ (x+2)
2 > 0 ... a więc także spełniona
dla x>0
Teraz wzory Viete'a, ale tylko dla p∊(0,1):
x
1+x
2<0 ⋀ x
1*x
2>0
i rozwiązujesz
3) Dla p=0 mamy postać 4x+1 > 0 ... co jest spełnione dla każdego x>0
25 mar 08:51
Jerzy:
Pomijając p = 0 ( opisane wyżej), to co opisał kochanus wszystkie warunki można krótko
ująć tak:
1) p > 0 i Δ < 0
2) p > 0 i Δ = 0
3) p > 0 i Δ > 0 i xw < 0 i f(0) ≥0
25 mar 09:15
5-latek : Witam
Panow ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Bardzo wam dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz .
zaraz ja będę analizowal .
25 mar 09:36
kochanus_niepospolitus:
Jerzy
2) p > 0 i Δ = 0 to za mało ... xw ≤ 0 musi być (wyjściowa nierówność jest 'ostra' )
25 mar 09:40
Jerzy:
Masz rację..przeoczyłem
25 mar 09:59
5-latek : Ja pomyslalem ze skoro ma być dla x dodatniego to miejsca zerowe tez musza być dodatnie (wiec
musza lezec w przedziale x∊(0,
∞) dlatego napisałem x
1+x
2>0
Wiec taki wniosek ze po pracy w nocy nie powinno się rozwiazywac zadań
25 mar 10:08