geometria
jacek: W trójkąt równoramienny ABC o podstawie długości |AB|=14 i polu 168 wpisano okrąg. Oblicz
długość odcinka łączącego wierzchołek A z punktem wspólnym okręgu i ramienia BC.
25 mar 00:32
===:

r=?
| | 3 | |
∡ASD=180−α+90−α/2=270− |
| α |
| | 2 | |
|AS|=?
|SD|=r
|AD|=

z twierdzenia cosinusów
ale pewnie jest prostszy sposób
25 mar 11:35
jacek: a czy moge zrobic tak ze policze cosinus kąta alfa − cosx=7/25 i majac dlugosc podstawy czyli
14 i długosc odcinka |DB| policze z tw cosinusow odcinek |AD|
Tylko ile wynosi odcinek |DB|?
25 mar 12:36
===:
|DB|=7 (pół podstawy)
25 mar 12:55
===:
i masz łatwiejszy sposób

Z podstawy i pola ....wyliczysz h trójkąta ... potem α ... a z tego już |AD|
25 mar 12:58