parametry kwadratowa nr 1
5-latek : zadanie
Dla jakiej wartosci parametru p jeden z pierwiastkow rownania x2+(2p−1)x+p2+2=0 jest dwa
razy wiekszy niz drugi
Na pewno bedzie Δ>0
x1=2x2
jak rozpisac ten drugi warunek ?
24 mar 23:29
5-latek : jesli skorzystam z postaci iloczynowej to dostane
y=(x−x1)(x−2x1)= x2−3x*x1+2x12
24 mar 23:33
Mila:
Wzory Viete'a
x1+x2=−(2p−1)⇔2x2+x2=−2p+1⇔3x2=−2p+1
x1*x2=p2+2⇔2x22=p2+2
Dalej sam.
24 mar 23:42
Mila:
?
24 mar 23:51
5-latek : | | −2p+1 | | p2 | | p2 | |
czyli dostaniemy x2= |
| i x2= |
| +1 wiec x2=√ |
| +1 oraz |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Ale co dalej to nie wiem
25 mar 00:04
Mila:
8p
2−8p+2=9p
2+18
p
2+8p+16=0
Δ=0
p=−4 czy to należy do dziedziny ?, bo Δ nie liczyłam.
25 mar 00:08
Mila:
Dobranoc
25 mar 00:12
5-latek : Po pracy to trochę nie mysle
| | −2p+1 | |
Dobrze . Wyliczylismy x2 i wyszlo ze x2= |
| |
| | 3 | |
Teraz napisas ze 2x
2 =p
2+1
Te x
22 to żeby nie wyciagac pierwiastka Tak ?
| | p2 | |
Dlaczego napisals ze = p2+1 skoro x22= |
| +1 ? |
| | 2 | |
25 mar 00:21
5-latek : Milu 
Jeszcze nie dobranoc

Slucham Tarji Turunen i mysle nad tym rozwiązaniem dlatego trochę schodzi zanim odpisze
25 mar 00:23
5-latek : Delte policze później .
Teraz ten warunek muszse zrozumieć
25 mar 00:25
5-latek : W takim razie do jutra
Milu
25 mar 00:56
5-latek : Tam jednak powinno być =p
2+2
Porównujemy do siebie 2x
22 i dlatego taki a nie inny zapis jest ?
Teraz Δ= (2p−1)
2−4*1*(p
2+2)
Δ= 4p
2−4p+1−4p
2−8>0
| | 7 | |
−4p−7>0 to −4p>7 to p<− |
| |
| | 4 | |
czyli dla p=−4 dla tego równania jeden z pierwiastkow jest dwa razy większy od drugiego .
25 mar 01:28
5-latek :
25 mar 21:34
Mila:
Tak , to literówka z prawej p2+2. równanie kwadratowe jest dobrze.
25 mar 21:44
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Tak bo sprawdziłem i musiało tak wyjść .
Dalej reszte tych zadań wiem już jak zrobić
25 mar 21:47
Mila:
Witaj, to już masz wolne. Spokojnych świąt , w dobrym zdrowiu . Wypoczywaj dużo .
25 mar 22:14
5-latek : Tak
Milu
Dzisiaj moja druga zmiana miała cala wolne (była tylko jedna).
Już ma wszystko porobione tylko jutro tylko zostało podłogi pomyc i wypoczywać .
Tobie również życze zdrowych i spokojnych Świat

Jutro jeszcze napisze do
Krystek
25 mar 22:24
Mila:
Przekaż
Krystek życzenia ode mnie.
25 mar 22:37
5-latek :
16 kwi 10:12