całka z e, sin, cos
całeczka: ∫ e
3t cos
2 (sint + cost) dt
Ktoś coś?
24 mar 23:16
piotr: ∫ e3t cos2t (sint + cost) dt ?
24 mar 23:25
Jerzy:
Rozbij na dwie całki
24 mar 23:33
Jerzy:
Potem w pierwszej podsaw cosx = t i potem przez części
24 mar 23:35
Jerzy: W drugiej podstaw sinx = t
24 mar 23:36
piotr: ∫e3 t (1−sin2(t)) (sin(t)+cos(t))dt=
−∫e3 tsin3(t)dt − ∫e3 tsin2(t)cos(t)dt+∫e3 tsin(t)dt+∫e3 tcos(t)dt
24 mar 23:43
piotr: a to wynik:
| 1 | |
| e3 t (9 sin(t)+5 sin(3 t)+12 cos(t)) + C |
| 60 | |
24 mar 23:56
całeczka: jak przez części skoro e będzie do potęgi arccosx?
25 mar 08:01
całeczka: mam problem z cześcią w której sin ew. cos jest do potęgi trzeciej
25 mar 08:02
Jerzy:
Wrzucaj przykład
25 mar 08:30
jc: e
3t sin
2 t (sint + cos t) = (e
t sin t)
2 (e
t sin t)'
| | 1 | |
Dlatego ∫ e3t sin2 t (sint + cos t) dt = |
| (et sin t)3 |
| | 3 | |
Pozostaje całka ∫ e
3t (sin t + cos t) dt
Ale można raz na zawsze policzyć dwie całki:
∫ e
at (cos bt + i sin bt) dt = ∫ e
(a+bi)t dt = U{1}{{a+bi} e
(a+bi)t =
| a−bi | |
| (cos bt + i sin bt) eat = |
| a2+b2 | |
| 1 | |
| [ (a cos bt + b sin bt) + i (a sin bt − b cos bt) ] eat |
| a2+b2 | |
a potem korzystać.
| | 1 | |
∫ e3t (sin t + cos t) dt = |
| (cos t + 2 sin t) e3t |
| | 5 | |
Żadnego podstawiania, ani całkowania pzez części.
25 mar 08:38
jc: Końcowy wynik:
∫ e
3t cos
2 t (cos t + sin t) dt = ∫ e
3t (1 − sin
2 t) (cos t + sin t) dt
| | 1 | | 1 | |
= |
| e3t (cos t + 2 sin t) − |
| e3t sin3 t |
| | 5 | | 3 | |
25 mar 08:42
całeczka: Żeby obliczyć te dwie całki rozbijam osobno na z cosinusem i sinusem (przy tej z sinusem jest
i) i korzystam z równości liczb zespolonych?
Genialny patent, dzięki
25 mar 10:36