obliczyc calke wymierna
Madz: ∫ dx / x2 + 4
24 mar 22:59
Jerzy: | 1 | | x | |
| przed całkę i podstawienie |
| = t |
| 4 | | 2 | |
24 mar 23:05
Madz: nie rozumiem czemu tak
24 mar 23:05
yyhy: ile wynosi całka ∫{dx}{x
2+1}
24 mar 23:07
24 mar 23:08
Jerzy:
| | 2 | |
Dostaniesz: 1/4∫ |
| dt |
| | t2 + 1 | |
24 mar 23:09
piotr: | | 1 | | dx | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| arctg(x/2)+C |
| | 4 | | 1+(x/2)2 | | 2 | |
24 mar 23:09
Madz: dzieki !

ale na kolosie pewnie sama bym tego nie wymyślila

czy to zalezy od robienia
wielu zadan? dochodzi sie do wprawy ?
24 mar 23:14
piotr: Zrób z 50 całek na początek to nabierzesz formy.
24 mar 23:21