oblicz całkę przez podstawienie
Madz: ∫ dx / ex +e(−x) (cale (−x) jest podniesione przy e)
24 mar 22:41
Benny: | | dx | | ex | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| dx=|ex=t, dt=exdx|=∫ |
| =... |
| | ex+e−x | | e2x+1 | | t2+1 | |
24 mar 22:48
Madz: dlaczego e2x
24 mar 22:53
Madz: skad sie to wzielo
24 mar 22:53
Madz: dobrze juz ogarnelam

dziekuje
24 mar 22:56
24 mar 23:53
Benny: Nawet nie wiedziałem
25 mar 09:40
Mariusz:
Jaka tam funkcja specjalna skoro może być wyrażona za pomocą skończonej liczby
funkcji elementarnych połączonych operacjami dodawania(odejmowania)
mnożenia(dzielenia) i składania
25 mar 20:51
Mariusz: | | dx | | 1 | | 2 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx |
| | ex+e−x | | 2 | | ex+e−x | |
| | 1 | | cosh(x) | |
= |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | cosh2(x) | |
| | 1 | | cosh(x) | |
= |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 1+sinh2(x) | |
t=sinh(x)
dt=cosh(x)dx
| 1 | | dt | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| arctan(sinh(x))+C |
| 2 | | 1+t2 | | 2 | |
25 mar 21:00