logarytm
olk: logx1/64= −4
z wszystkimi obliczeniami
24 mar 20:50
Metis: I może frytki do tego ?
Nawet nie poprosiłeś...
24 mar 20:52
Jerzy:
założenia: x > 0 i x ≠ 1
| | 1 | |
... ⇔ x−4 = |
| ⇔ x−4 = 64−1 ⇔ .... próbuj dalej sam |
| | 64 | |
24 mar 20:53
olk: Jerzy też do tego doszedłem tylko ,że nie moge doprowadzić potęg do tej samej liczby
,żeby wyliczyć x
24 mar 20:55
Metis: Więc czemu nie zapiszesz do czego doszedłeś...
24 mar 20:55
ZKS:
Typowy cwaniak.
24 mar 20:57
Metis: logx64−1=−4
Na podstawie def. logarytmu
x−4=64−1
x−4=4−3
24 mar 20:57
Jerzy:
x−4 = (26)−1 = (26/4)−4
24 mar 20:58
Metis: Dokładnie ZKS ,
Mój post 20:57 do kosza.
24 mar 20:58
olk: Metis idz spamuj gdzieś indziej . Dobrze ,że ty zawsze prosisz o pomoc.
kombinowałem tak ,żę
−3logx 4= −4
logx 4= 4/3
x3/4 =4
ale to jest zawiłe kombinuje bo w odp mam dziwny wynik √2 i nie wiem jak to zrobić
24 mar 20:59
olk: 2√2 ***
24 mar 21:00
Jerzy:
najwyraźniej masz błąd w odpowiedzi , bo wynik to: 2√2
24 mar 21:07
olk: Dzięki jerzy
24 mar 21:09