Statystyka - kwartyl i kumulowanie
Wika: Witam, mam problem z zadaniem ze statystyki.
Mam szereg przedziałowy
xi ni cumni
15−29 25,0 25,0
30−44 31,3 56,3
45−59 36,3 92,6
60 i więcej 7,4 100,0
Mam do policzenia kwartyl pierwszy, no to pozycja:
poz.Q1=n/4=100/4=25
i co w tym momencie? wybieram przedział <15;30), czy <30;45)? wybieram przedział w którym
wystąpiła pozycja, czy ten, w którym jest wartość większa?
jeżeli wybiorę <15,30) to z wzoru na kwartyl pierwszy wychodzi mi, że jest on równy 30, ale
wtedy nie należy on do przedziału <15;30).
wybieram po prosu przedział <30;45) w którym się mieści, czy <15;30) i muszę napisać jakiś
komentarz że nie należy do przedziału?
24 mar 20:21