zadanko chyba trudne
mat: 3
3 * 3
6 * 3
9 ....... 3
x=
√729
Wykaż że ma to równanie ma rozwiązanie należace do zbioru liczb naturalnych
24 mar 19:27
Metis: 3
3*3
6*3
9...3
x=
√729
3
3*3
6*3
9...3
x=(3
6)
12
3
3*3
6*3
9...3
x=3
3
3
3+6+9+...+x=3
3
3
1,5x(x+1)=3
3
1,5x(x+1)=3
3x
2+3x−6=0 /: 3
x
2+x−2=0
(x−1) (x+2) = 0
x=1 v x=−2 ~∊N
x=1∊N
c.n. p
24 mar 19:33
===:
zauważ, że 729=36 zatem √729=
24 mar 19:35
mat: @Metis a skąd wzięło się to 1,5x(x+1) w 4 linijce rozwiązania
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
24 mar 19:38
Metis: Suma ciągu art. :
3+6+9+...+x
24 mar 19:40
mat: ok, ale jeśli to są kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego o różnic 3 − to jakim cudem x może być
1
24 mar 19:41
taki tam:
Sprawdzenie:
dla x=1
31≠√729
odp: x=3∊N bo 33=√729=33
24 mar 19:42
mat: po drugie coś mi się to nie podoba bo:
a1=3
ax=3+(n−1)3
Suma=(3+3+3n−3)*n/2=3
a to wychodzi dla n=1 lub n=−2
Ale przecież n to chyba nie x, czy gdzieś robie błąd
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
24 mar 19:45
mat: @taki tam
Skąd masz to x=3
![](emots/2/pytajnik.gif)
? Bo z ciągu arytmetycznego tak nie wychodzi
24 mar 19:46
Metis: taki tam nie pisz bzdur.
24 mar 19:49
mat: @Metis nie pasuje mi twoje rozwiązanie, uważasz że jest ok
![](emots/2/pytajnik.gif)
, co sądzisz o tym poście co
napisałem troszeczkę wyzej
24 mar 19:50
taki tam:
Z ciągu arytmetycznego też tak wyjdzie
| x−3 | | x | |
n= |
| +1 ⇒ n= |
| , x∊N |
| 3 | | 3 | |
| 3+x | | x | | x(x+3) | |
Sn= |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 6 | |
x(x+3)=18 ⇒ .......... (x−3)(x+6)=0 ⇒ x=3 ∊N
24 mar 19:54
mat: czy dobrze przeczytałeś polecenie, bo albo ja czegoś nie widzę albo piszesz rzeczy kompletnie
bez sensu
24 mar 19:57
mat: Nie ok rozumiem Cb ale wtedy by to było bez sensu zadania bo jeśli przyjąć 3 to wyraz miałby
tylko 1 wyraz a tam jest jeszcze 6 i 9 więc coś jest dalej nie tak
24 mar 19:59
mat: Czy to zadanie wgl jest ok, bo mi się wydaje że ono samo jest jakieś skopane
24 mar 20:00
Metis: Jest
![emotka](emots/1/ok.gif)
.
Już poprawiam.
24 mar 20:05
Metis: Konflikt oznaczeń .
3+6+9+...+x
a
n=x ⇔ a
1+r(n−1)=x ⇔ 3+3n−3=x ⇔ 3n=x
3+6+9+...+3n
| 3+3n | | 3(n+1) | |
Sn= |
| *n ⇔ |
| *n ⇔ 1,5n(n+1) |
| 2 | | 2 | |
Zatem:
| 3 | | 3 | | x | |
1,5n(n+1) = |
| n2+ |
| n , gdzie n= |
| ; stąd: |
| 2 | | 2 | | 3 | |
a
n=x ⇔ a
1+r(n−1)=x ⇔ 3+3n−3=x ⇔ 3n=x
3+6+9+...+3n
| 3+3n | | 3(n+1) | |
Sn= |
| *n ⇔ |
| *n ⇔ 1,5n(n+1) |
| 2 | | 2 | |
Zatem:
| 3 | | 3 | | x | |
1,5n(n+1) = |
| n2+ |
| n , gdzie n= |
| ; stąd: |
| 2 | | 2 | | 3 | |
x
2+3x−18=0
(x−3)(x+6) = 0
x=3 v x=−6 ~∊N
x=3∊N
Tak czy inaczej
taki tam pisał źle.
Odciął całą część zadania ( 3
3 * 3
6 * 3
9 ......) i zapisał że 3
x=3
3 , wtedy x=3
24 mar 20:15
Metis: Sorry powtórzyłem dwa razy to samo
24 mar 20:17
Jerzy:
Za dużo tego pisania...
Zadanie sprowadza sie do ustalenia , dla jakiego x suma ciągu : 3,6,9,.....x = 3
Gołym okiem widać,że x = 3
| 6 + (n−1)*3 | |
ale matematycznie: |
| *n = 3 ⇔ n = 1 , a wiec jeden wyraz 3 ( x = 3 ) |
| 2 | |
24 mar 20:18
mat: no ale czy to nie jest źle, no bo wtedy jakby po prostu nie ma żadnego ciągu jest po prostu 1
wyraz a ta 6 i 9 znika mimo, że w głównym poleceniu one są więc można to tak zrobić że naglę
odciąc 2 wyrazy
24 mar 20:26
Metis: Zapiszę jeszcze raz,aby uniknąć niedomówień.
3
3*3
6*3
9*...*3
x=
√729 ⇔ 3
3*3
6*3
9*...*3
x=(3
6)
12
Na podstawie działań na potęgach:
3
3+6+9+...+x=3
3
3+6+9+...+x − rozpoznaję sumę ciągu art. , gdzie:
a
1=3, r=3, oraz a
n=x
Korzystam ze wzoru na n−ty wyraz ciągu art.
a
n=x ⇔ a
1+r(n−1)=x , stąd
3+3(n−1)=x ⇔ 3n=x
Wracamy do naszego ciągu i podstawiamy:
3+6+9+...+3n
| a1+an | | 3+3n | |
Sn= |
| *n ⇔ Sn= |
| *n , stąd: |
| 2 | | 2 | |
| 3n(n+1) | |
Sn = |
| = 1.5n(n+1) |
| 2 | |
Wracamy do podstawienia i otrzymujemy:
| x2+3x | |
33+6+9+...+x=33 ⇔ 31.5n(n+1)=33 ⇔ 3( |
| )=33 , stąd: |
| 6 | |
x
2+3x=18 ⇔ x
2+3x−18−0 ⇔ (x−3)(x+6) = 0
x−3=0 v x+6=0
x=3 v x=−6 ~∊N
x=3 ∊ N
c.n.p
24 mar 20:27
Jerzy:
Ciąg jest nieskończony: a1 = 3 i r = 3
Sprawdzmy , ile trzeba wziąć wyrazów tego ciagu, aby ich suma była równa 3
i okazuje się tylko jeden wyraz daje taką "sumę"
24 mar 20:28
mat: @Metis ponawiam moje pytanie (chyba nie zdążyłeś przeczytać), spróbuj teraz te x=3 podstawić do
głównego równania
24 mar 20:29
Metis: Teraz przeczytaj to co napisał
Jerzy
24 mar 20:30
mat: @Jerzy ja rozumiem całe rozwiązanie tylko, że znika nam to 36 * 39 z głównego równania i tu
mam wątpliwości
24 mar 20:32
Jerzy:
nie czujesz tego mat ... nic tu nie podstawiamy,
jeśli suma ma być 3, to x = 3 , jesli suma ma być 9 , to x = 6 , jeśli 18, to x = 9 ... itd
24 mar 20:32
mat: ok co nie zmienia faktu że chyba polecenie jest źle sformułowane
24 mar 20:33
Jerzy:
nic nie znika ..... bierzesz tylko pierwszy wyraz tego ciągu ( n = 1) , a to oznacza,ze x = 3
24 mar 20:33
mat: W poleceniu jest dokładnie jest tak 33* 36* 39*.......*3x= 3
No wiec dla mnie to znika jednak
24 mar 20:39
Jerzy:
no... nie do końca , po prawej jest: √729
24 mar 20:40
Jerzy:
mat ... zastanów się,jakbyś rozwiazywał to zadanie,gdyby z prawej strony było np; 318
24 mar 20:41
mat: mnożymy 81*coś*coś* .....(czyli dalej coś razy mnożymy) i jeszcze razy 3x a potem nam wychodzi
że zostaje samo 3x czylia tak jakby tego początku nie było.
Gdyby polecenia brzmiało 3x=33
I wiedząć że pod x kryje się ciąg arytmetycznyo różnicy 3, wtedy to rozumiem.
24 mar 20:44
mat: @ Jerzy to bym miał x=0
24 mar 20:46
Jerzy:
to jest dokładnie to zadanie, tylko pod Twoim x , kryje się suma ciagu arytmetycznego:
3,6,9,12,15,18,......x
24 mar 20:47
Jerzy:
nie .....szukałbyś ile wyrazów ciagu 3 ,6, 9, ... x daje sume 18
3 + 6 + 9 + 12 + .....x = 18 ( tu widać,że pierwsze trzy wyrazy), ale mozna to obliczyć
24 mar 20:49
Jerzy:
no i odpowiedż oczywiście: x = 9 , czyli ciąg: 3 , 6 , 9
24 mar 20:50
prosta:
kolejne czynniki wypisane są tylko po to , by ustalić regułę ( wskazać ciąg arytmetyczny
bądź geometryczny)
to, że wypisano 33*36*39 ....3x nie oznacza , że te wszystkie początkowe czynniki występują
w tym konkretnym iloczynie
24 mar 20:51
mat: Mhm no jak tak interpretować to zadanie to ok. Bo ja myślałem że te 33 * 36 * 39 to są jakby
stałe i one muszą być w tym równaniu.
Bo wtedy wracając do twojego pytania miałbym 318* 3x = 318, czyli x musiałby być 0.
24 mar 20:55
mat: Dla mnie zadanie jest mimo wszystko niezbyt precyzyjnie sformułowane i może wprowadzać w błąd.
Dziękuję j wszystkim za pomoc
24 mar 21:00