wyjasnienie
xxxx: moze mi ktos logicznie wytlumaczyc dlaczego w nierownosci z wartoscia bezwgledna rozwiazaniem
jest suma przedzialow a nie ich czesc wspolna ?
24 mar 19:01
Jerzy: To zależy od treści zadania
24 mar 19:04
Jerzy:
Jeśli |x| > a ...to suma, jeśli |x| < a ...to iloczyn
24 mar 19:06
wmboczek: bo nie masz złożenia warunków
tylko dzielisz zbiór potencjalnych rozwiązań na części
24 mar 19:07
xxxx: ja mam znalezc czesc wspolna zbiorow a i b z a=(−3,3) i b |x−1|≤3 i w b z sumy przedzialow mi
wchodza wszystkie liczby rzeczywiste a z czesci wspolnej x =<−2,4>
24 mar 19:07
xxxx: czyli dobry wynik jest z czesci wspolnej ?
24 mar 19:17
Jerzy:
(−3,3) i <−2,4>...co jest częścią wspólną ?
24 mar 19:25
Metis: A=(−3,3) i B=|x−1|≤3
|x−1|≤3
−3≤x−1≤3 /+1
−2≤x≤4
x∊<−2,4>
A=(−3,3)
B=<−2,4>
A∩B=<−2,3)
24 mar 19:25
xxxx: @Jerzy <−2,3)
24 mar 19:33
Jerzy:
Dobrze
24 mar 19:45