??
Bożenka: Dane są wielomiany: P(x)= 2x2 − 3x + 6 i Q(x)= x3 − 3x2 − x − 4. Wyznacz:
a. pierwiastki wielomianu W(x)= P(x) − Q(x)
b. zbiór wartości wielomianu W(x)= 2Q(x) − x* P(x)
24 mar 18:44
Jerzy:
Zacznij od wyznaczenia W(x)
24 mar 18:50
Bożenka: zrobiłam to. w A doszłam do takiej postaci i nie wiem co sie dalej robi: −x3 + 5x2 − 2x + 4
a w B takie coś mam o nie wiem jak to zrobic: w(x)= −3x2 − 8x − 8
24 mar 18:55
Jerzy:
Popraw w a) 4 na 10 i rozłóż na czynniki
24 mar 19:00
Bożenka: no dobrze wyszło w A ale B nie mogę zrobić
24 mar 19:06
taki tam:
b) w(x)=−3x
2−8x−8 −−− f. kwadratowa ( parabola ramionami do dołu)
i działaj .........................
24 mar 19:09