matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż na czynniki:
iwka:
Rozłóż na czynniki: a) x³−5x²+2x−10 b) 2x³−8x²+x−4
1 sty 13:10
ola:
a) x
3
−5x
2
+2x−10=x
2
(x−5)+2(x−5)=(x−5)(x
2
+2) b) 2x
3
−8x
2
+x−4=2x
2
(x−4)+(x−4)=(x−4)(2x
2
+1)
1 sty 18:45