logarytmy
paula xd xd: Wiedząc, że a>0 zapisz wyrażenie w prostszej postaci
a) log
6(2a
2)−log
6√2−log
6a
b) 2log
3(3a)+log
3(9a)−3log
3a
c) 2log
2(4a)+log
2(8a)−5log
2a
| | 1 | |
d) 3[log2(4a)−2log2a]−2[log2(2a)− |
| log2a] |
| | 2 | |
24 mar 16:58
Janek191:
| | 2 a2 | |
a) = log6 |
| = log6 √2 a |
| | √2a | |
24 mar 17:02
Eta:
b) ...=4
24 mar 17:04
paula xd xd: A jak obliczyć b)?
24 mar 17:05
Janek191:
d) = log
2 (4 a)
3 − log
2 a
6 − log
2 4a
2 − log
2 a =
| | 64 a3 | | 16 | |
= log2 |
| = log2 |
| |
| | 4 a9 | | a6 | |
24 mar 17:06
paula xd xd: a w a) to trzeba usunąć niewymierność z mianownika?
24 mar 17:08
paula xd xd: a w d) mam wynik 4−4log2a
24 mar 17:13
Janek191:
d) W I wierszu na końcu ma być + zamiast −
| | 64 a4 | | 16 | |
= log2 |
| = log2 |
| = log2 16 − log2 a4 = 4 − 4 log2 a |
| | 4 a8 | | a4 | |
24 mar 17:19
paula xd xd: to tam gdzie log2a?
24 mar 17:31
Janek191:
Tak − 17.06
24 mar 17:33
paula xd xd: | | 64a3 | | 64a4 | |
A czemu tam jest log2 |
| a później jest |
| ? |
| | 4a9 | | 4a8 | |
24 mar 17:35
Janek191:
Bo jest tam + a nie −
Wzory
log
p a + log
p b = log
p (a*b)
| | a | |
logp a − logp b = logp |
| |
| | b | |
24 mar 17:38
paula xd xd: Napisz mi to jeszcze raz cały przykład
24 mar 17:40
paula xd xd: Krok po kroku z mnożeniem i dzieleniem
24 mar 17:42
Janek191:
d)
= 3 log
2 ( 4a) − 6 log
2 a − 2 log
2 (2a) + log
2 a =
= log
2(4a)
3 + log
2 a − ( log
2 a
6 + log
2 (2 a)
2) =
= log
2 64 a
3 + log
2 a − ( log
2 a
6 + log
2 4a
2) =
= log
2{ 64 a
3 * a) − log
2 ( a
6*4 a
2) =
| | 64 a4 | |
= log2 64 a4 − log2 4 a8 = log2 |
| = |
| | 4 a8 | |
| | 16 | |
= log2 |
| = log2 16 − log2 a4 = 4 − 4 log2 a |
| | a4 | |
24 mar 17:49
paula xd xd: Dziękuje
24 mar 17:59
paula xd xd: Janek191 A jak zrobić podpunkt c)?
24 mar 18:17
Janek191:
Wzory :
m log
p a = log
p a
m
2 log
2 ( 4 a) + log
2 ( 8 a) − 5 log
2 a = log
2 (4a)
2 + log
2 8a − log
2 a
5 =
= log
2 16a
2 + log
2 8a − log
2 a
5 = log
2( 16 a
2*8a) − log
2 a
5 =
| | 128 a3 | | 128 | |
=log2 |
| = log2 |
| = log2 128 − log2 a2 = |
| | a5 | | a2 | |
= 6 − 2 log
2 a
===========
log
2 128 = 6 bo 2
6 = 128
25 mar 06:47