rownania wielomianowe
xxxy: Dla jakich wartosci parametru m (m∊R) równanie
x4−(m−1)x +m=0
ma trzy rozne pierwiastki?
Podstawiam za x2=t
i warunek Δ>0 a jaki warunek zapisać z wzorów vieta?
24 mar 14:04
===:
... to zacznij od porządnego zapisania równania
24 mar 14:06
Metis: Dobrze przepisane?
24 mar 14:08
Jerzy:
Ustaw tak warunki, aby jedno t > 0 i drugie t = 0
24 mar 14:32
xxxy: racja zgubiłam x2
x4−2mx2−m2+4=0
t2−2mt −m2 +4=0
24 mar 15:04
Jerzy:
To nie zmienia sposobu rozwiązania
24 mar 15:09
xxxy: czyli t1t2=0 ?
24 mar 15:12
Jerzy:
Za mało , bo dopuszcza jeden ujemny
24 mar 15:17