Równanie różniczkowe
Radzio: Zrobiłem to z równania zupełnego, ale podobno jest jeszcze drugi sposób z podstawieniem jednak
nie mogę na nie wpaść. Proszę o pomoc.
24 mar 13:44
Radzio: Ref
24 mar 15:24
Radzio:
24 mar 18:37
Mariusz:
Podstawienie u=x−2y sprowadzi równanie do równania o rozdzielonych zmiennych
25 mar 10:13
5-latek : Czesc [PMariusz ]]

Czy korzystales kiedyś z takiej książki ?
Herbert Goering Elementarne sposoby rozwiazywania rownan różniczkowych (1971r
25 mar 10:17
Mariusz:
Ja tylko ze skryptów Gewerta Skoczylasa , Szlęka Łanowego Przybylaka oraz Niedoby
Próbowałem też czytać rosyjskie książki w pdf ale nic z tego nie wyszło bo za późno się
urodziłem
25 mar 10:58
Mariusz:
u=x−2y
u'=1−2y'
2y'=1−u'
| | 1 | | 1 | |
x2+ |
| (x−u)+ |
| u(1−u')=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2+ |
| x− |
| u+ |
| u− |
| uu'=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4x
2+2x−2uu'=0
4x
2+2x=2uu'
25 mar 12:03