pierwiastki rownania dwuk.
5-latek : Zadanie :
Uzasadnij ze suma pierwiastkow rownia x4+px2+q jest rowna 0 a ich iloczyn ( jeśli istnieje)
jest rowny q
24 mar 12:18
5-latek : To znaczy tak
Rozwiazujac już kilkadziesiąt takich rownan to wiem ze w przypadku sumy tak będzie bo to sa
pierwiastki o przeciwnych znakach .
Tylko nalezaloby to zapisac
24 mar 12:20
5-latek :
24 mar 12:30
PW: Wielomian
f(x) = x4 + px2 + q
jest funkcją parzystą, co jest oczywiste.
Jeżeli więc pewna liczba x1 ≠ 0 est pierwiastkiem wielomianu f, czyli
f(x1) = 0,
to również
f(− x1) = 0
Suma takich dwóch pierwiastków jest zerem:
x1 + (− x1) = 0.
To samo można stwierdzić, gdy wielomian f ma różny od x1 i różny od −x1 pierwiastek x2.
Jeżeli liczba 0 jest pierwiastkiem, to dodanie jej do sumy pierwiastków nie zmienia tej sumy.
Jeżeli LICZBA pierwiastków jest RÓWNA ZERU (nie ma żadnych pierwiastków, a to jest możliwe), to
stwierdzenie, że suma pierwiastków jest równa 0 jest trochę naciągane. O tyle nie zgadzam się
z treścią zadania.
Teza o iloczynie jest fałszywa.
24 mar 14:10
Krzysiek: Wzory Viete'a − Jeśli wielomian W stopnia n ma n pierwiastków rzeczywistych x
1, x
2, ... , x
n
to:
x
4+px
2+q = x
4+0x
3+px
2+0x+q
| | 0 | |
Suma pierwiastków jest równa |
| |
| | 1 | |
| | q | |
Iloczyn pierwiastków = 1* |
| |
| | 1 | |
24 mar 14:33
PW: Krzysiek, wzory Viete'a to wypowiedź nie na temat. Mowa o równaniu dwukwadratowym.
Przykład.
(x2−2)(x2+3) = 0
x4 +x2 − 6 = 0
jest równaniem dwukwadratowym, o jakie pytal 5−latek.Wielomian ma dwa pierwiastki: √2 i
−√2, których iloczyn jest równy − 2, a nie − 6.
24 mar 14:40
5-latek : Pozdrawiam
PW i dziekuje za odpowiedz

)
24 mar 22:53