całka
studencik: Mam problem z pewną całką nieoznaczoną:
∫x4e−2x2
Docelowo mam policzyć całkę ∫0∞
24 mar 11:18
jc:
∫0∞ e−x2 = √π
∫0∞ e− a x2 = √π/a (zamiana zmiennych)
Obie strony równania dwukrotnie różniczkujesz względem a i podstawiasz a=2.
24 mar 11:46
mats: rozbij jako ∫x2*x2*e−2x2. Podstawienie t = x2 i potem przez części.
24 mar 11:53
mats: a, nie sorry. źle.
24 mar 11:54
jc: Mała pomyłka, prawe strony całek powinny być podzielone przez 2.
| | √π | |
∫0∞ x4 e−ax2 dx = |
| (a−1/2) '' |
| | 2 | |
24 mar 12:06
studencik: ∫0∞ e−x2 = √π a skąd to się wzięło? można to jakoś prosto wykazać?
24 mar 12:29
studencik: i czy mogę różniczkować dwukrotnie względem a skoro przy całce teoretycznie jest dx?
24 mar 12:44
jc:
(1) ∫
−∞∞ e
−x2 dx =
√π
Całkę można liczyć na różne sposoby (Wikipedia: całka Gaussa )
(2) ∫
−∞∞ e
−ax2 dx =
√π/a
Zmiana zmiennych x = u/
√a daje
∫
−∞∞ e
−a x2 dx = a
−1/2 ∫
−∞∞ e
−u2 du =
√π/a
| | 1 | |
(3) u nas jest ∫0∞ ... dx = |
| ∫−∞∞ ... dx (funkcja pod całką jest parzysta) |
| | 2 | |
(4) całki można fóźniczkować względem parametru (przy pewnych założeniach)
| d | | d | |
| ∫ f(x,a) dx = ∫ |
| f(x,a) dx |
| da | | da | |
24 mar 13:09
studencik: f(x,a) czyli nasze x
4e
−x2 nie musi być określone na przedziale domkniętym?
przepraszam za niewiedzę, ale sugeruję się jedynie wikipedią xd
P.S. dzięki, teraz wszystko wyszło, co prawda mój wynik to 3
√2pi/64 a w odp jest 3pi
√pi/64,
ale wolfram pokazuje mój wynik, więc raczej jest dobrze
24 mar 19:10
jc: Inny sposób. Dwa razy całkujemy przez części, pracy więcej, a na koniec
i tak pozostaje całka z e−ax2.
24 mar 19:49