matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Cersei:
√
n(n+2)
−n
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
n+2−
√
n(n+2)
24 mar 11:16
jc:
Licznik =
√
n(n+2)
− n =
√
n
(
√
n+2
−
√
n
) Mianownik = n+2 −
√
n(n+2)
=
√
n+2
(
√
n+2
−
√
n
) Dalej sobie poradzisz
24 mar 11:43