kwadratowa parametry
5-latek : Zadanie :
Znajdz te wartości m przy których trójmian f(x)= (m2−1)x2+2(m−1)x+2=0 jest dodatni dla
każdego x
Mamy mieć m2−1>0 i Δ<0
Rozwiaze to sobie
Mi chodzi jednak o wytłumaczenie tego
Te warunki musza być spełnione bowiem tylko wtedy trójmian f jest iloczynem liczby dodatniej
(m2−1>0 przez sume kwadratow . Chodzi o te sume kwadratow
24 mar 10:44
ZKS:
To zero na końcu co tam robi?
24 mar 10:49
===:
1. Założenia nie całkiem kompletne
2. Z chłopskiego na nasze ... to wykres tej parabolki musi leżeć nad osią
a kiedy y=ax
2+bx+c leży nad osią

? a>0 i Δ<0
24 mar 10:50
5-latek : Witaj

Wiesz z początku nie dopisałem +2 i potem spojrzałem na równanie i dopisując to +2 napisałem
=0
24 mar 10:51
ZKS:
Witaj
5−latek.
24 mar 10:51
5-latek : Witaj [P===]]

Ja wiem ze tak jest ale co to jest ta suma kwadratow ?
Suma pierwiastkow równania nie może być bo wykres musi lezec mad osia OX
czyli co innego
24 mar 10:53
===:
... mówiąc szczerze to nie rozumiem pytania ... o jakiej sumie kwadratów Ty mówisz?
24 mar 10:57
5-latek : Powiem CI ze ja tez nie rozumiem ale tak napisał autor przy rozwiązaniu tego przykładu (gdzie
rozwiazuje te warunki ) nic nie wyjasniajac o tej sumie kwadratow
24 mar 11:01
5-latek : czyzby chodzilo mu o ta sume kwadratow ?
| | b | | 4ac−b2 | |
y=a[(x+ |
| )2+ |
| ] |
| | 2a | | 4a2 | |
tylko co to ma z tym wspólnego ?
24 mar 12:07
===:
a gdzie się z tym spotkałeś?
24 mar 12:58
5-latek : Przykład pochodzi z książki Anusiak Matematyka dla klasy 2 liceum i technikum (1992r
Przykład nr 7 strona 24
24 mar 13:01
===:
nie mam ... nie znajdę

To musi być w jakimś kontekście
24 mar 13:04
5-latek : Wiesz ma ja
Mila 
Jak wroce z pracy (kolo23 ) to jak będzie na forum to ja o to zapytam
24 mar 13:07
===:
pow
24 mar 13:09
Mila:
Trójmian kwadratowy f(x)=ax2+bx+c dla którego a>0 i Δ<0 nie rozkłada się na czynniki liniowe
i możesz go przedstawić jako sumę kwadratów.
To znaczy wykres leży nad osią OX, trójmian przyjmuje tylko wartości dodatnie.
24 mar 21:43
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawaim
czyli chodzi o te sume ktora zapisalem 0 12:07? tak ?
24 mar 22:56
Mila:
Tak, ale wystarczy wiedzieć , to co napisałam w ostatniej linijce.
a>0 i Δ<0 to wykres ....
24 mar 23:21
5-latek : lezy nad osia OX >
24 mar 23:23