układ równań z parametrem
mariaaa: Dla jakich wartości parametru m układ równań jest niezależny, sprzeczny?
4x−2my=8
−3mx+y=5m
wyznaczyłam równania kierunkowe prostych
I równania y=2mx−4m
II równanie
y=3mx+5m
Układ niezależny
a1=a2
m= √6 3 , m= −√63
oaz b1=b2
5a2=−1 sprzeczne
Czy b nie bierzemy pod uwagę do odpowiedzi, tylko a?
24 mar 10:01
Metis: Wyznacznikami najszybciej i najskuteczniej.
24 mar 10:09
mariaaa: nie było jeszcze
24 mar 10:15
Jerzy:
Nieoznaczony: a1 = a2 i b1 = b2
Sprzeczny: a1 =a2 i b1 ≠ b2
24 mar 10:19
mariaaa: Dziękuję
To odpowiedź układ niezależny
m=√6/3 i m=−√6/3
( bo b1=b2 równanie sprzeczne )
24 mar 10:35
mariaaa: Proszę napisać czy dałam dobrą odpowiedź
24 mar 17:29