Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru.
tomaszz: Cześć, zupełnie nie mogę sobie z tym zadaniem poradzić:
| | x+1 | |
Sporządź wykres funkcji g(m) określającej liczbę rozwiązań równania |
| =m w |
| | x2+x+1 | |
zależności od parametru m.
Podejrzewam, że trzeba będzie skorzystać z pochodnych, ale w sumie nie wiem nawet jak się za to
zabrać..
23 mar 22:36
Jack: to jest nic innego jak badanie przebiegu zmiennosci funkcji...
oblicz pochodna, ekstrema, przedzialy monotonicznosci
ja bym policzyl jeszcze granice w + i − nieskonczonosci...
potem rysujesz mniej wiecej jak wyglada wykres i okreslasz
np. m = 2 dla y ∊ (−3;6)
itd...
23 mar 22:39
rdest:
... a po cóż mu to.
Przyrównać ... wymnożyć ... i analizować deltę
23 mar 22:47
rdest:
nikt Go nie pyta o przebieg zmienności a jedynie o liczbę rozwiązań w zależności od m
23 mar 22:49
Metis: x
2+x+1>0 dla każdego x ∊R
m(x
2+x+1)=x+1
mx
2+mx+m−x−1=0
mx
2+mx−x+m−1=0
mx
2+(m−1)x+m−1=0
Przeprowadź dyskusję rozwiązań, m jako parametr.
23 mar 22:55
Metis: Jack ?
23 mar 22:56
rdest:
mx
2+(m−1)x+m−1=0
Δ=m
2−2m+1−4m
2+4m=−3m
2+2m+1
i analizuj (NIE TYLKO Δ)
23 mar 23:01
tomaszz: Dobra, dzięki Panowie. Zadanie banalnie proste, a ja zacząłem się doszukiwać jakiś głębszych
filozofii tutaj, ehh, chyba czas iść spać
23 mar 23:04
rdest:
23 mar 23:05
Jack: Ja zawsze w ten sposob to odczytywalem...
Pewnie mozna i tak...ale czy jest szybciej?
24 mar 09:08
===:
... pewnie że szybciej
24 mar 09:23