matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształcenie wzoru
effie_16:
Czy ktoś potrafi wyprowadzić wzór na r z równania: 2PV=PV(1+
r
m
)
n*m
Bardzo proszę o pomoc
23 mar 21:29
Eta:
r
PV(1+
)=2PV |: PV ≠0
m
r
(1+
)
nm
=2 |
1/mn
m
r
1+
= 2
1/mn
| −1
m
r
= 2
1/mn
−1
m
r= m(2
1/mn
−1)
23 mar 22:08
effie_16:
Dzięki wielkie!
25 mar 19:04
Eta:
25 mar 19:25