Okrąg opisany na trójkącie.
Julop212_PLxD:

Czy ktoś mógłby mi wyprowadzić ten wzór :
R=
abc4P
Tylko proszę bez żadnych sinusów, cosinusów, bo jestem w gimnazjum

Wiele zadań tak zwanych z
gwiazdką wymagało użycia tego wzoru, ale gdy mój nauczyciel to sprawdzał to kazał mi go
wyprowadzić
23 mar 21:05
Smule:

W życiu tego nie wyprowadzałem ale myślę, że tym sposobem powinno wyjść. Jak widzisz powstały 3
trójkąty równoramienne o ramieniu R.
23 mar 21:15
Smule: acz dowód na sinusy jest dużo łatwiejszy, a sama trygonometria jest łatwa do ogarnięcia.
Polecam zobaczyć
23 mar 21:16
Jack:

Pole trojkata znajac kat miedzy bokami mozna wyrazic wzorem 1/2 ab sin alfa
wiec
nasze pole trojkata
stąd
z twierdzenia sinusow
{b}{sin α} = 2 R
stąd
abc = 2P * 2R
abc = 4PR
23 mar 22:08