π | x | |||
1) Wiedząc, że sinx=2/3 oraz x∊( | ;π) oblicz tg( | ) | ||
2 | 2 |
x |
| ||||||||||||
tg | = | ||||||||||||
2 |
|
2 | ||
sinx= | ||
3 |
2 | ||
( | )2+cos2x=1 | |
3 |
4 | ||
cos2x=1− | ||
9 |
5 | ||
cos2x= | i cosx <0⇔ | |
9 |
√5 | ||
cosx=− | ||
3 |
x | 1−cosx | |||
tg | = | |||
2 | sinx |
x |
| 3+√5 | |||||||||||||
tg | = | = | |||||||||||||
2 | 23 | 2 |
π | ||
3x= | +2kπ /:3 | |
2 |
π | 2kπ | |||
x= | + | |||
6 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |