Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=U{6}{x}.
Madzia: | | 6 | |
Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)= |
| . Zbior A jest zbiorem wszystkich liczb calkowitych |
| | x | |
c takich ze f(c) jest liczba calkowitą. Zatem A jest zbiorem:
a)dwuelementowym
b)czteroelementowym
c)sześcioelementowym
d)osiemnastoelementowym
nie wiem o co chodzi w tym zadaniu. Bardzo prosze pomoc
1 sty 12:28
Madzia: wiec jak? pomoze mi ktoś?
1 sty 15:57
dongat:
Zbiór A jest zbiorem podzielników liczby 6. Z treści zadania należy wydedukować, że każda
całkowita liczba c musi być podzielnikiem szóstki bo tylko wtedy f(c) będzie liczbą całkowitą.
Podzielnikami szóstki są liczby 1, 2, 3, 6. A więc odpowiedź to b).
1 sty 16:47
dongat:
Właściwie to A powinien być zbiorem ośmioelementowym, bo z treści zadania można wywnioskować,
że f(c) może być również liczbą całkowitą ujemną. Wtedy A = { −6, −3, −2, −1, 1, 2, 3, 6}.
Biorąc pod uwagę odpowiedzi autor zadania tego nie przewidział.
1 sty 16:55
Madzia: dziekuje bardzo
1 sty 20:13