matematykaszkolna.pl
Mam pytanie miałem dziś na spr takie zadanie i gryzie mnie ciekawość jak je zro Floki: Mam pytanie miałem dziś na spr takie zadanie i gryzie mnie ciekawość jak je zrobić w trójkącie dwa największe boki wynoszą (i tu jakieś liczby ale nie pamiętam dokladnie jakie) trójkąt jest podobny do drugiego trójkąta a jego najmniejszy bok wynosi (jakaś liczba) jak takie zadanie zrobić ? niema skali nic ,że trójkąt jest charakterystyczny
23 mar 20:07
Help_me: a co do policzenia ?
23 mar 20:34
Floki: chodzi mi jak sie zabrać za takie coś jak to zrobić , pokazać na przykładzie lub słowami napisać
23 mar 20:50
Julop212_PLxD: Jak byś znał te liczby to by było prościej
23 mar 20:53
Julop212_PLxD: Z nich może wynikać że trójkąt był prostokątny
23 mar 20:54
rdest: stań nad rzeką ... i pisz patykiem po wodzie ... bo z matematyką to nie ma nic wspólnego
23 mar 20:56
aneta: może trójkąt był prostokątny?
23 mar 20:56
Smule: rysunekjeśli do policzenia są boki trójkąta to tak: z i c najkrótsze boki trójkąta, gdzie x, y i c są dane na podstawie tw. cos (wyznaczyłem z obu cosα i przyrównałem) (x2 + y2 − z2)/2xy = (a2 + b2 − c2)/2ab x/y = a/b wyznacz b i wstaw w układ równań z cosinusów zostają dwie niewiadome − z i a, więc z/x = c/a z tego i równania z cosinsów wyznaczasz sobie z lub a. Mając dany 4 brakujący bok możesz z proporcji wyliczyć resztę, o ile na tym polegało zadanie emotka
23 mar 21:02
Smule: na przyszłość podaj dokładnie treść albo napisz przynajmniej co do zrobienia bo z tego co napisałeś trudno się domyślić o co Ci chodzi emotka
23 mar 21:05