123
wml: Sprawdź czy funkcje posiada ekstremum
f(x,y)=x4+y4−2x2+4xy−2y2
dochodzę do układu z pochodnych:
x3−x+y=0
y3+x−y=0
tylko nie wiem jak go rozwiązać.
23 mar 18:40
Godzio:
Po dodaniu:
x3 + y3 = 0
x = − y
Wstawiam do pierwszego równania
− y3 + y + y = 0
− y3 + 2y = 0
y(2 − y2) = 0
y(√2 − y)(√2 + y) = 0
23 mar 19:03
wml: troche się pogubiłem
dodajesz równania do sobie
jest
x3+y3=0
rozpisujesz ze wzoru
(x+y)(x2−xy+y2)=0
x=−y
lub
x2−xy+y2=0
i co się dalej stało ?
23 mar 19:57
Jack: x3 + y3 = 0
x3 = − y3 (jako ze do 3 to mozna pierwiastkowac i jest tylko jedna mozliwosc)
x = − y
albo
(x+y)(x2−xy+y2) = 0
x+y= 0 lub
jak sam napisales (x2 −xy +y2) <−−to nie ma rozwiazan, bo Δ<0
wiec wracajac...
masz x= − y
i podstawiasz do pierwszego rownania
czyli do tego : x3 − x + y= 0
(−y)3 − (−y) + y = 0
−y3 + 2y = 0
wyciagamy "y" przed nawias
y(−y2 + 2) = 0
inaczej zapisujac
y(2 − y2)
teraz rozbijamy nawias ze wzoru a2−b2 = (a+b)(a−b)
y(√2−y)(√2+y) = 0
23 mar 22:27