Przedział (-4,6) jest zbiorem wszystkich argumentow, dla ktorych funkcja f(x)=2x
Pawcio: Przedział (−4,6) jest zbiorem wszystkich argumentow, dla ktorych funkcja f(x)=2x2+bx+c
przyjmuje wartości ujemne. Wobec tego funkcja f okreslona jest wzorem:
a)f(x)=(x+4)(x−6)
b)f(x)=2(x−4)(x+6)
c)f(x)=2(x+4)(x−6)
d)f(x)=4(x+2)(x−3)
mi sie wydaje odp.c ale nie wiem jak to udokumentowac (uzasadnić).
jeśli wogole dobrego dokonalem wyboru.
1 sty 12:22
Nikka: Funkcja f(x) przyjmuje wartości ujemne w przedziale (−4, 6) czyli x = −4 i x = 6 to miejsca
zerowe tej funkcji.
Ze wzoru funkcji wiemy, że a jest równe 2 i korzystając z postaci czynnikowej trójmianu mamy
f(x) = a(x−x1)(x−x2)
czyli f(x) = 2(x+4)(x−6)
1 sty 14:28
Pawcio: dziekuje bardzo
1 sty 14:29
Nikka:
1 sty 14:30