prosze
majka: podaj punkty przecięcia wykresu funkcji f(x)=−2xkwadrat+4x−3 z osiami układu współrzędnych.
Zapisz wzór funkcji w postaci iloczynowej i kanonicznej oraz naszkicuj jej wykres. licze na
życzliwość−nie rozumiem tego i matematyki a musze to umiec wiec proszę o dokładne rozwiązanie
abym się tego dobrze nauczyła−dziekuje
23 mar 17:35
zef: Lepiej zrozumieć niż nauczyć się na pamięć, szczególnie że masz jeszcze łatwe rzeczy.
Punkty przecięcia z osiami to są punkty I. (0,y) oraz II. (x,0)
I. najpierw przecięcie z osią y (bo x wynosi tutaj 0) liczymy to podstawiając za każdy x z
równania "0" , łatwo zauważyć że wszystko się wyzeruje i zostanie samo "−3" tzw. c−wyraz wolny
punkt przecięcia z osią y wynosi zatem (0,−3)
II. Aby znaleźć punkty przecięcia z osią x należy wyznaczyć takie x dla którego równanie wynosi
0 czyli
−2x2+4x−3=0
i liczysz deltę, spróbuj sama.
23 mar 17:38
mała: właśnie potrzebuje dokładnego wyliczenia abym to umiała pojac bo nie wiem skad co
23 mar 17:42
zef: −2x
2+4x−3=0
a=−2
b=4
c=−3
Δ=b
2−4ac
jeżeli wyjdzie ci Δ>0
jeżeli wyjdzie ci Δ=0
jeżeli wyjdzie Δ<0
brak punktów przecięcia z osią X
23 mar 17:45