Matma!!!
2010: W romb wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z bokami dzieli bok na odcinki długości 4 cm i 9
cm . Oblicz długość przekątnych i wysokość rombu
1 sty 10:47
nowy rok:
1 sty 00:59
Janek191:

a = 9 + 4 = 13
oraz
h
2 + 5
2 = 13
2
h
2 = 169 − 25 = 144
h =
√144 = 12
r = 0,5 h = 6
Mamy
x
2 = r
2 + 9
2 = 36 + 81 = 117
x =
√117 =
√9*13 = 3
√13
więc
I AC I = 2 x = 6
√13
================
y
2 = 4
2 + r
2 = 16 + 36 = 52 = 4*13
y =
√4*13 = 2
√13
więc
I BD I = 2 y = 4
√13
=================
1 sty 07:30
Kacper:
ΔDOC − prostokątny
r − wysokość w tym trójkącie
r
2=36 (własność)
r=6
Reszta jak u
Janka
1 sty 08:58