Zadania rachunkowe
5-latek : Uzasadnij ze równanie
x4−13x2−14=0 ma dokładnie 2 pierwiastki a następnie je rozwiąż
Rozwiazac potrafie
jeśli policze delte to Δ>0 wiec może mieć 4 ,albo 2 albo 3 pierwiastki
23 mar 11:10
5-latek : No bo tak
Δ= 132+56=225
√Δ= 15
x12= −1 (odpada
x22= 14 wiec x2= √14 lub x2=−√14 ma dwa pierwiastki
23 mar 11:13
Jerzy:
x2 = t ... i wystarczy jeno t > 0 drugie t < 0
23 mar 11:13
5-latek : Witaj
Jerzy 
Może to jakos będzie można poznac po współczynnikach równania ?
23 mar 11:16
Janek191:
t = x
2 > 0
t
2 − 13 t − 14 = 0
Δ = 169 − 4*1*(−14) = 169 + 56 = 225 > 0
√Δ = 15
| | 13 − 15 | |
t = |
| < 0 − odpada |
| | 2 | |
lub
zatem
x
2 = 14
x = −
√14 lub x = p[14}
===================
23 mar 11:17
5-latek : Czesc
Janek191 
Pozdrawiam
Tylko ze najpierw jest uzasadnij a potem rozwiąż .
23 mar 11:20
piotr1973: Rozwiązanie jest uzasadnieniem.
23 mar 12:03
5-latek : No i gitara
23 mar 12:10
piotr1973: x4−13x2−14=0
x4−14x2+x2−14=0
x2(x2−14)+x2−14=0
(x2−14)(x2+1)=0
23 mar 12:19
5-latek :
23 mar 22:57
Bogdan:
| | c | |
Jeśli w równaniu ax4 + bx2 + c = 0 Δ>0 i |
| <0 to równanie ma dwa rozwiązania. |
| | a | |
23 mar 23:09
5-latek : Witaj
Bogdan 
Dobrze ze napisales
23 mar 23:20
Bogdan:
Dobry wieczór
5−latku
23 mar 23:34